Високотехнологично облекло позволява на глухи хора да почувстват музиката

  • 09 октомври 2019 18:35

  • 612
  • 0
Високотехнологично облекло позволява на глухи хора да почувстват музиката
© Pixabay

Близначките Хърмън и Хероуда Бърхейн обичат да танцуват, но не могат да чуят музиката, защото са глухи. Изобретяването на облекло, снабдено със сензори, които им позволяват да почувстват различни звуци, промени техните вечери, когато излизат навън, за да се повеселят в лондонски клубове, предаде Ройтерс.

Облеклото "Саунд шърт" е създадено от фирмата в областта на модата "КютСъркит" със седалище в Лондон и е с 16 вградени в материята му сензора, така че онези, които го носят, може да почувстват звук на цигулка по ръцете си и звук на барабани по гърбовете си.

Близначките Бърхейн, които загубили слуха си в младежките си години, увериха, че това облекло им позволило да преживеят нещо ново. "Човек сякаш усеща дълбочината на музиката", каза Хърмън.

Съоснователката и творчески ръководител на "КютСъркит" Франческа Розела, която е проектирала използваната преносима технология, отбеляза, че въпросното облекло позволява на глухи хора да почувстват музиката. "То е създадено изцяло от текстил - поясни тя. - В него няма жици, използвани са само умни материи. Заложихме на комбинирането на микроелектроника с много тънки, гъвкави и електропроводими материи. Миниатюрни електронни двигатели са свързани с електропроводимите материи, така че облеклото е меко и разтегливо."

То няма да е евтино, защото се очаква да бъде пуснато в продажба за над 3000 лири бройката. Близначките Бърхейн обаче смятат, че си струва да се плати тази цена от глухи хора, които се радват на музиката като тях.

Последвайте канала на

БТА
612 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини