Любомир Тулев: Вече имаме случай с теглене на кредит с чужда самоличност

  • 06 август 2019 10:56

  • 7694
  • 5
Любомир Тулев: Вече имаме случай с теглене на кредит с чужда самоличност
© Кадър: БТВ

Хакването на данъчната агенция няма потенциал за създаване на кой знае какви проблеми, тъй като ЕГН-та до преди няколко години бяха общодостъпна информация. В комбинация с други лични данни обаче, може да се стигне до неприятни ситуации, което значи, че опасността е голяма, защото те все пак могат да бъдат свързани. Според специалиста по киберсигурност Любомир Тулев вече имаме случай с теглене на кредит с чужда самоличност.

Негов познат му споделил, че установил наличието на кредит на негово име, който не е теглил.

„Не казвам, че е в резултат на теча на лични данни от НАП, но времево съвпада”, заяви Тулев пред БТВ. Подадени са жалби до компетентните органи за случая и тепърва предстои да бъде направена проверка как точно е бил изтеглен този кредит.

„Изтеглянето на кредит без участието на институцията, която го е отпуснало е невъзможно”, категоричен е Тулев.

Българските фирми, които отпускат небанкови кредити, имат високи стандарти на проверки на своите клиенти, които даже се прилагат в чужбина, заяви Николай Цветанов – председател на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране.

Според него е много трудно да се извърши такава измама. Събира се информация за кандидатите за кредит, а след това се проверява в няколко публични регистри, заяви Цветанов, който каза, че има много надеждни източници за проверка. Освен това се проверяват кредитополучателите при получаването на парите, независимо дали на сметка или в брой.

„Задължително се осъществява и връзка лице в лице с новите клиенти”, категоричен е Цветанов.

Подобни проверки се извършват и от нотариусите при прехвърляне на коли и недвижими имоти, каза председателят на Нотариалната камара Красимир Анадолиев. Според него няма начин да се използва фалшива лична карта, защото се прави справка в регистъра и се установява реалната самоличност на нейния притежател.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7694 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2019.08.06 | 13:14

5

С нетърпение вече очакваме птеименуването на тази държава от България на провинция Булгаристан . Напълно логично.

Кредит

2019.08.06 | 12:34

4

Какво осиране още не се е случило по време на герберската чума? Има или няма? Ако има още неслучило се, ще се случи. Трябват спешни мерки за герберска евтаназия.

к

2019.08.06 | 12:17

3

До сега го можеха само избрани с достъп до информация, сега вече всички. Може някой `наш` човек да изгори сучайно. Много кофти.

Косача

2019.08.06 | 11:54

2

Това е началото на логичния край на държавата ни!

Веселин Василев

2019.08.06 | 11:16

1

Де да беше първи случай!!!

Добави коментар

Водещи новини