„Фейсбук” e премахнал 2,19 милиарда фалшиви профила

  • 14 юни 2019 17:32

  • 1034
  • 0
„Фейсбук” e  премахнал 2,19 милиарда фалшиви профила
© pixabay

Социалната мрежа „Фейсбук” деактивира 2,19 милиарда фалшиви акаунта в периода от януари до май тази година, се съобщава в доклад на ЕС за въвеждането на мерки по Плана за действие срещу дезинформацията, позовавайки се на данни от платформата.

Другите социални медии също са представили доклади за действията, които се предприели съгласно доброволния саморегулаторен Кодекс за поведение във връзка с дезинформацията, приет от тях в края на 2018 г.

Google са отстранили повече от 3,39 милиона канала в YouTube за нарушаване на тяхната антиспам политика и 8 600 за кражба на самоличност. Twitter е премахнал около 77 милиона акаунта, идентифицирани като фалшиви или използващи други манипулативни техники.

В Доклада се отбелязва, че Системата за бързо сигнализиране на дезинформация между държавите членки, която бе създадена в навечерието на евроизборите, не е засекла доказателство за голяма трансгранична кампания за разпространяване на невярна информация. За сметка на това, обаче, има множество сигнали за случаи на продължаваща и активна дезинформация от руски източници, целящи да окажат влияние както на избирателната активност, така и на предпочитанията на избирателите.

Тактиките за дезинформиране се променят изключително бързо след мерките, които взимат държавите членки на ЕС и платформите, отбелязва докладът. Сега вече се организират по-малки кампании за разпространение на невярна информация на локално ниво, които е трудно да бъдат засечени, предаде БТВ.

Като примери за кампании на тролове се дава разпространяването на информация, че правителствената криза в Австрия с вицеканцлера Щрахе е била предизвикана от испанските и германските тайни служби. Пожарът в „Нотр Дам” пък е описван като илюстрация и знамение за падението на християнските ценности в ЕС.

„Все още е рано да се правят заключения за степента и въздействието на дезинформацията по време на европейските избори”, смята българският комисат Мария Габриел, но посочва, че „мерките на ЕС — с помощта на множество журналисти, проверители на факти, платформи… спомогнаха за възпрепятстване на атаките и изобличаване на опитите за намеса в нашите демократични процеси”.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1034 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини