Абитуриенти изобретиха телефон с шайба и СИМ карта

  • 19 май 2019 10:00

  • 2547
  • 3
© Кадър - БНТ

Ученици показаха нагледно, че пътуването във времето е възможно. Мариян Захариев и Велислав Великов създадоха ретро телефон с шайба, който работи със СИМ карта.

Мариян и Велислав завършват столичното Технологично училище „Електронни системи" към Техническия университет в София. Разказват, че когато за пръв път видели телефон с шайба, започнали да търсят бутони, за да наберат номер. Впоследствие разбрали, че трябва само да завъртят шайбата.Така момчетата решили да комбинират старото и новото и да създадат ретро телефон, които да отговаря на съвременните технологии. 

"Ако питате повечето хора какво е телефон с шайба, много от тях не знаят какво е това. Това беше една идея, с която да го върнем, един вид", каза пред камерата на БНТ Мариян.

Вдъхвайки нов живот на старите вещи, Мариян и Велислав не крият технологията, по която са създали телефона с шайба и СИМ-карта. Те са убедени, че старите технологии имат място в бъдещето.

"Самият вид и начинът му на работа връща времето назад. Отдолу има, микроконтролер, които управлява данните, които се подават и приемат от СИМ-модула. Има преобразователна схема на напрежение, защото модула работи на специална 4.1 волта напрежение. Шайбата също се управлява от този микроконтролер", разкри Велислав.

Момчетата разказват, че искат да развият своята иновация. Смятат да добавят нови функции, защото за момента телефонът може само да набира.

"Имаме идея да добавим, ролбак. Тоест да набира телефони, които вече са звънели. Също искаме да сложим светлинка да мига, ако имаш пропусната обаждане", каза Мариян.

"Тоест, когато един телефон звънне на този телефон, номерът да се запазва в памет и така тези ало-измамниците могат да бъдат проследени по телефонен номер", допълни го Велислав.

Мариян и Велислав са категорични, че ще продължат да се занимават с голямата си страст - технологиите. Но първо искат да завършат училище, а след това да продължат образованието си в България.

 

 

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2547 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
kolxo

2019.05.19 | 20:56

3

Бравос. Като дипломанти ви университета може да изобретят парен локомотив с WiFi. А най-надарените да открият и огъня след някое десетилетие покоридорите на БАН.

дедо

2019.05.19 | 20:19

2

и аз ....пусни линк...унас имам от 1963 телефон...черен оригинал...работи...като направят фирма да се обадят..

Жоро

2019.05.19 | 15:21

1

Искам такъф.

Добави коментар

Водещи новини