Поколенията ще живеят с 20 месеца по-малко заради замърсяването на въздуха

  • 04 април 2019 15:51

  • 495
  • 1
Поколенията ще живеят с 20 месеца по-малко заради замърсяването на въздуха
© Pixabay

Очакваната продължителност на живота при раждането на дете, появило се на бял свят днес, може да намалее средно с 20 месеца заради здравословни проблеми, причинени от замърсяването на въздуха, предаде Ройтерс.

В Южна Азия, където нивата на замърсения въздух са най-високи, очакваната продължителност на живота за децата, родени в страни като Пакистан и Бангладеш, спада с над 30 месеца, според годишен доклад на базираната в САЩ организация с нестопанска цел Health Effects Institute (HEI).

Сред всички рискове за здравето на хората по света замърсяването на въздуха е петата водеща причина за смъртност. Всяка година мръсният въздух отнема повече човешки животи от пътните инциденти и маларията.

"Детското здраве е изключително важно за бъдещето на всяко общество. Настоящият доклад предполага по-кратък живот за всички родени на места със силно замърсен въздух", казва президентът на организацията Дан Грийнбаум.

Дългосрочното излагане на външно и вътрешно замърсяване е допринесло за близо 5 милиона смъртни случая през 2017 г. в резултат на инсулт, инфаркт, диабет, белодробен рак и хронични белодробни заболявания, отчитат авторите на доклада.

Сред основните фактори за вътрешно замърсяване са готвенето на дърва и въглища, а за външно - автомобилните и индустриалните емисии, припомнят експертите.

Около половината от смъртните случаи през 2017 г., свързани със замърсяването на въздуха, са регистрирани в Китай и Индия. И докато Китай отбелязва напредък в ограничаването на вредните емисии, в Пакистан, Бангладеш и Индия е отчетено най-голямо повишение на нивата на замърсения въздух след 2010 г.

Ефектите от замърсяването са най-неблагоприятни за най-уязвимите групи, сред които децата. Сред рисковете за подрастващите са потенциално увреждане на мозъчното развитие, ограничен капацитет на белия дроб, поява на астма.

Последвайте канала на

БТА
495 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
хаха

2019.04.04 | 23:53

1

пълна глупост!

Добави коментар

Водещи новини