400 космически отпадъка заради унищожен от Индия сателит

  • 02 април 2019 07:29

  • 1104
  • 1
400 космически отпадъка заради унищожен от Индия сателит
© Pixabay

НАСА съобщи, че разрушаването от Индия на един от нейните сателити в околоземна орбита чрез ракета е довело до образуването на 400 космически отпадъка. Това поражда опасност за астронавтите на борда на Международната космическа станция, предаде Франс прес.

Ръководителят на НАСА Джим Брайдънстайн каза, че пет дни след теста, извършен от Индия с цел да покаже, че може да унищожава сателити и да демонстрира отбранителните си способности, космическото управление е преброило 400 космически отпадъка.

"Всички не могат да бъдат следени. Ние следим обекти с размери над 10 сантиметра и сме преброили около 60 такива. Всеки от тях си има номер", уточни ръководителят на НАСА.

Индийският сателит беше унищожен на височина от 300 километра, тоест под МКС, която се намира на 410 километра и от повечето орбитиращи сателити. Но 24 от 60 отпадъка над 10 сантиметра, са достигнали по-голяма височина от МКС в резултат на унищожаването на сателита.

"Предизвикването на събитие, което изпраща отпадъци на височина, по-голяма от тази на МКС, е нещо ужасно. Този тип дейности е несъвместим с бъдещето на обитаемите полети. Това е неприемливо", каза ръководителят на НАСА.

Американските въоръжени сили преброяват обектите в космоса, за да предскажат риска от сблъсък не само с МКС, но и със сателитите. Военните следят 23 000 обекта с размери над 10 сантиметра. Това включва около 10 000 космически отпадъка, от които близо 3000, създадени от едно и също събитие - антисателитен китайски тест през 2007 г. на 860 километра от повърхността.

Заради индийския тест сега рискът от сблъсък с МКС е нараснал с 44 процента, казва Джим Брайдънстайн. Той допълва, че рискът обаче бързо ще намалее, защото повечето от отломките са на ниска височина и бързо ще изгорят при навлизане в атмосферата.

Последвайте канала на

БТА
1104 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.04.02 | 08:24

1

Не е в отпадъците проблема на САЩ, а в това, че още една държава ще може да им сваля сателитите, с които шпионират и в последствие малтретират цялата планета от десетилетия!
Индийците се наредиха сред свободните и независими държави и това не устройва световния насилник и износител на демокрация!

Добави коментар

Водещи новини