Учени: Меркурий, а не Венера, е най-близката планета до Земята

  • 16 март 2019 15:20

  • 6447
  • 5
Учени: Меркурий, а не Венера, е най-близката планета до Земята
© pixabay

Американски учени демонстрираха, че Меркурий, а не Венера, е най-близката планета до Земята, ако се вземе средното разстояние по орбитата, съобщи БТА.

Том Стокман от университета на Алабама, Гейбриъл Монро от инженерен развоен център и Самюъл Корднър от НАСА са публикували теорията си в сп. "Физикс тудей". Те твърдят, че възприетият начин за определяне на най-близката ни планета е опростенчески.

"Освен че взето средно е най-близкият ни съсед, Меркурий е най-близък и до другите седем планети от Слънчевата система" - пишат те.

Погрешното ни схващане за отдалечеността на планетите се дължи на начина, по който изчисляваме разстоянието. Обикновено определяме средното разстояние от планетата до Слънцето. За Земята то е 1 астрономическа единица, а за Венера - около 0,72 астрономически единици. Ако извадим второто от първото, излиза, че средното разстояние от Земята до Венера е 0,28 астрономически единици - най-малкото за която и да е двойка планети. Тримата учени обаче твърдят, че този начин на изчисляване не е правилен. Земята прекарва на срещуположната страна на орбитата си от Венера също толкова време, което прави 1,72 астрономически единици. Вместо това те предлагат да бъде усреднено разстоянието между всички точки по орбитата на планетата ни и всяка точка по орбитата на другата планета.

Специалистите са направили симулации въз основа на две хипотези - че орбитите са приблизително кръгли и че те не са под ъгъл една спрямо друга. Така те са установили, че Меркурий е планетата, която най-дълго време е усреднено най-близо до Земята, както и до всяка друга планета в Слънчевата система.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6447 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Батко ти

2019.03.17 | 19:31

5

"ретроградният" Меркурий бил най-близо до Земята - УЖАС

извънземен

2019.03.16 | 22:37

4

Става въпрос не за абсолютни стойности,а за статистика.Меркурий е по-близо до нас през по-голям период от време,отколкото Венера.

Той

2019.03.16 | 19:52

2

По тази логика излиза, че Меркурий е най-близката планета до всяка една във слънчевата система.

Сериозно ли ъе баце?

Боки

2019.03.16 | 20:17

3

"във слънчевата система" сериозно ли баце?

закъсняха

2019.03.16 | 16:59

1

Това не е новина!

Оня ден, НАШИТЕ ПОЛИТПРОСТИТУТКИ, ДОКАЗАХА, че Истанбул Е ПО БЛИЗО ДО СОФИЯ ОТ РИЛСКИЯ МАНАСТИР!

Добави коментар

Водещи новини