Франция ще облага с цифров данък големите технологични компании

  • 06 март 2019 15:19

  • 462
  • 1
Франция ще облага с цифров данък големите технологични компании
© pixabay

Френското правителство предложи в сряда нов данък, който ще изисква от големите технологични компании да плащат налог в размер на 3% върху техните приходи, събрани в страната.

Ако бъдат приети от парламента на Франция новите правила за данъчно облагане, ще бъдат приложени с обратна сила от началото на тази година. Френските власти смятат, че през 2019-а година те ще донесат приходи в хазната от 400 млн. евро, които ще нараснат до 650 млн. евро през 2020-а година, съобщава БНР.

"Тези технологични гиганти използват вашите лични данни и получават значителна печалба от тях, без да плащат справедливия дял от данъци", отбелязва френският финансов министър Бруно льо Мер.

Така нареченият данък GAFA ще обхваща реклами, уебсайтове и препродажба на лични данни, наред с други области. Финансовият министър подчерта, че този данък ще засегне около 30 компании от САЩ, Китай, Германия, Испания и Великобритания. По този начин Бруно льо Мер ще изпълни обещанието си от миналия декември, когато каза, че Париж ще облага с данък компаниите, които извършват подобен бизнес в страната, ако Европейският съюз не постигне консенсус по този въпрос.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
462 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.03.06 | 15:29

1

ЕВАЛА

Добави коментар

Водещи новини