НАСА поздрави Япония за успешното кацане на астероид

  • 22 февруари 2019 12:08

  • 927
  • 2
НАСА поздрави Япония за успешното кацане на астероид
© Pixabay

Японската сонда "Хаябуса 2" успешно кацна на астероида Рюгу с диаметър 900 метра, който се намира на 340 милиона километра от Земята, за да събере проби от скалистата му повърхност, съобщават световните агенции, позовавайки се на Японската космическа агенция (ДЖАКСА).

Ръководителят на проекта Юичи Цуда, цитиран от ДПА и БТА, съобщи, че кацането е осъществено при възможно "най-добрите условия".

Непосредствено след позиционирането си върху повърхността на Рюгу, сондата "Хаябуса 2" е изстреляла снаряд в повърхността на астериода, и е събрала проби, които трябва да върне на Земята за анализ. След успешното приключване на задачата космическият апарат ще се завърне в орбита около Рюгу, където ще остане до края на годината.

ДЖАКСА планира още спускания на повърхността на астероида.

По повод успешното кацане директорът на НАСА Джим Брайдънстайн поздрави в Туитър японските си колеги. "Поздравления за ДЖАКСА за успешното кацане и събиране на проби. НАСА се надява в бъдеще, след приключването на собствената й мисия за връщане на проби от астероид, да сравни данните и да ги сподели с Япония", гласи туитът на Брайдънстайн.

НАСА очаква сондата й "Озирис-Рекс", чиято цел е да върне на Земята проби от астериода Бену, да се завърне през 2023 г. Завръщането на японската сонда "Хаябуса 2" с пробите от Рюгу се очаква в края на 2020 г.

Японската сонда с тегло близо 600 килограма беше изстреляна през декември 2014 г. от космодрума Танегашима, разположен на едноименния остров в префектура Кагошима. "Хаябуса 2" достигна астероида Рюгу през юни миналата година. Първоначално беше планирано сондата да кацне на повърхността му през октомври. Кацането не се осъществи, тъй като се оказа, че повърхността е по-скалиста от очакваното.

Сондата "Хаябуса 2" ("Сокол 2") представлява модифицирана версия на първия апарат със същото име, който за първи път в историята успя да достави на Земята проби от друг космически обект, освен Луната - от астероида Итокава.

Последвайте канала на

БТА
927 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2019.02.22 | 14:24

1

Цървули!!!Рускенефа не е пращал нищо по-далече от Марс и нищо по-далече от Луната,което е успяло да се върне!!!Американци,Европейци,Японци и Канадци съвместно и поотделно реализираха безпрецедентни научни мисии в цялата Слънчева Система!!!Но пък ватенките имат "уникални аналогови и безаналогови ракети"!!!Ура и Слава!!!

Доволен

2019.02.25 | 13:35

2

Българче и Гърче си говорят на границата;
Гърчето; Аз имам портокал.
Българчето; Ние имаме комунизъм
Гърчето;Като дйдат нашите комунисти и ние ще имаме.
Българчето;Да ама тогава няма да имате портокали.

Добави коментар

Водещи новини