Сондата "Паркър" започна втората си обиколка на Слънцето

  • 31 януари 2019 10:24

  • 761
  • 1
Сондата "Паркър" започна втората си обиколка на Слънцето
© снимка: NASA

Сондата "Паркър" на НАСА навлиза във втората си орбита на Слънцето, която ще я изведе на 24 милиона километра от повърхността му, съобщи в. "Дейли мейл".

За първи път сондата се доближи на 24 милиона километра от Слънцето през ноември, като навлезе в короната. Второто подобно доближаване е насрочено за 4 април.

Системите на сондата "Паркър" се включиха на 1 януари и оттогава тя изпраща данни към Земята.

В плана на мисията са общо 24 подобни ниски орбити на Слънцето. При изпълнението им сондата трябва да развие още по големи скорости и да достигне почти 700 000 км/ч. Най-близкото доближаване ще е на 6,1 милиона километра от Слънцето.

Космическият апарат "Паркър" беше изстрелян от НАСА през август миналата година, за да изследва слънчевата корона - външната атмосфера. Този район е по-горещ от фотосферата - "повърхността" на звездата. Механизмите, на които се дължи това презатопляне, не са добре изучени. Надеждите на специалистите са "Паркър" да премине през външната атмосфера и да изследва пряко частиците, магнитното и електрическо поле.

През ноември миналата година, освен че подобри рекорда за доближаване до Слънцето, сондата Паркър" постави и рекорд за скорост, като разви 343 112 км/ч. Тези рекорди преди това принадлежаха на американо-германската сонда "Хелиос 2" от 1979 година.

Последвайте канала на

БТА
761 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2019.01.31 | 14:03

1

Цървули!!!Нов Триумф за Американската космическа програма!!!Пълно технологично превъзходство над технологично изостаналият Рускенеф!!!Ура и Слава!!!

Добави коментар

Водещи новини