Huawei уволни служителя си, арестуван за шпионаж в Полша

  • 12 януари 2019 17:32

  • 2382
  • 0
Huawei уволни служителя си, арестуван за шпионаж в Полша
©

Китайският технологичен гигант Хуавей (Huawei) уволни служителя си китаец, арестуван по подозрения в шпионаж в Полша, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Вчера полските власти арестуваха Ван Вейцзин и поляк, работил в полската служба за вътрешна сигурност, по подозрения в шпионаж. Тази мярка може да засили резервите на Запада към Хуавей, свързани със сигурността.

Хуавей посочи в изявление, че предполагаемите действия на неговия служител не са свързани с компанията. Технологичният гигант добави, че е взел това решение, тъй като инцидентът е навредил на репутацията на компанията.

Хуавей, най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, е подложен на щателни проверки на Запад заради връзките си с китайското правителство и американски твърдения, че оборудването, произведено от компанията, може да се използва от Пекин за шпионаж, отбелязва Ройтерс.

Двамата задържани са обвинени, че са сътрудничили на китайското разузнаване. Полските закони предвиждат за такива действия до 10 години лишаване от свобода. Двамата ще бъдат задържани под стража за три месеца.
По данни на полската държавна телевизия Ван Вейцзин е директор на продажбите на полския филиал на Хуавей. Полякът Пьотър Д. до 2011 г. е заемал висок пост в агенцията за вътрешна сигурност и е работил по осигуряването на информационната сигурност.

Жилищата на двамата са претърсени, както и офиса на Хуавей и телекомуникационната компанията Оранж (Orange), където е работил Пьотър Д.

Полските медии информират, че заподозрените в шпионаж не признават вината си.

Последвайте канала на

БТА
2382 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини