Ева Майдел: Трябва да говорим за опасностите в интернет

  • 28 декември 2018 16:08

  • 1170
  • 3
Ева Майдел: Трябва да говорим за опасностите в интернет
© ПП ГЕРБ

Повишаването на обществената осведоменост по проблемите на киберсигурността е от изключително значение за осигуряването на по-безопасно поведение в онлайн пространството. Във време, в което е трудно да си представим нашето ежедневие без достъп до дигитални технологии, е важно да говорим, както за ползите, така и за опасностите, които крие тяхното ползване. По-добрата осведоменост по темата е ключовa за по-безопасното поведение в интернет на най-уязвимите членове на нашето общество – децата. Това заяви Ева Майдел по повод края на кампанията SaferInternet4EU 2018, на която тя е посланик.

В сътрудничество с местната власт и регионални партньри бяха проведени няколко публични дискусии, осъществиха се посещения в часове на класа в редица училища и бяха раздадени 1000 информационни брошури в градовете Велико Търново, Ловеч, Казанлък и Хасково. В дискусиите се включиха народни представители, областни управители, кметове на общини, директори на училища, експерти, ученици и родители. Европейският комисар за дигитална икономика и общество Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова, която е инициатор на кампанията SaferInternet4EU, поздрави участниците с видео обръщения. Специален гост-лектор на събитията бе началникът на Сектора за борба с киберпрестъпленията в ГДБОП Явор Колев. По негови думи най-уязвими в интернет са децата между 8 и 12 годишна възраст. Прекарвайки времето си в интернет, те са изложени на риск да попаднат на неподходящо съдържание или да се превърнат в обект на сексуален и психически тормоз. По време на срещите Явор Колев даде ценни съвети за основните мерки, които всеки един трябва да предприеме, за да бъде по-защитен в киберпространството.

„Проведените съвместни инициативи са пример за това, че когато се обединят усилията на местни, национални и европейски институции се създават и популяризират добри практики, които допринасят за по-ефективната борба с даден проблем. Киберпсространството не познава граници и за това е важно да действаме заедно, за да повишим медийната грамотност на интернет потребителите и да ограничим максимално рисковете, на които сме изложени всекидневно в онлайн средата. Благодаря на еврокомисар Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова за инициирането на тази навременна кампания и за възможността да бъда един от посланиците.“ Това допълни Ева Майдел по повод събитията от кампанията, която успя да достигне до над 1000 ученици в България.

Общоевропейската кампания SaferInternet4EU стартира на тазгодишния международен Ден за безопасен интернет – 6 февруари, с фокус върху три ключови теми – онлайн безопасност, медийна грамотност и киберхигиена. Кампанията цели да обедини усилията на различни заинтересовани страни на европейско и национално равнище да инициират дейности, с които да се повиши обществената осведоменост по проблемите на киберсигурността и да се осигури по-безопасно поведение в онлайн пространството на най-уязвимите интернет потребители - децата и подрастващите. Кампанията е насочена и към родители, учители и образователни институции като важен фактор във формирането и развиването от най-ранна възраст на дигитално медийна грамотност и умения у децата.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1170 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.12.31 | 04:30

3

ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА И ИМИТАЦИЯ НА ДЕЙНОСТ

Кибер Трипер

2018.12.28 | 18:36

2

Киберсигурност или киберрепресии, изберете сами! Някой, някога Вас лично заплашвал ли ви е в мрежата? Мен да, ЕЙ ТАКИВА ЗАГРИЖЕНИ!!!

ssssssss

2018.12.28 | 18:31

1

с Ева искам да правя с е к с

Добави коментар

Водещи новини