В дигиталната ера 80% от българите вече предпочитат безконтактните плащания

  • 22 ноември 2018 15:32

  • 7916
  • 7
В дигиталната ера 80% от българите вече предпочитат безконтактните плащания
©

Остава ли кешът в историята? След колко време банкнотите и монетите ще изчезнат от портфейлите ни? Това са само малка част от въпросите, които финансовите анализатори си задават, отчитайки тенденциите за плащане в дигиталната ера. Как обаче стоят нещата у нас? Оказва се, че близо 80% от българите са използвали безконтактни плащания през последните 3 месеца.

Това сочат резултатите от представително проучване на тема "Потребителски опит и нагласи към различни финансови и платежни услуги", поръчано от Айкарт АД (още позната като iCard). Цифрите показват промяна в тенденциите на плащане, като дебитната карта вече е предпочитаният метод на разплащане пред плащанията в брой. Въпреки това, хората най-често плащат в кеш.

Според данните сред методите за плащане, които са по-слабо използвани от потребителите в България разплащателни средства, са дигиталните портфейли (2%), предплатените (14%) и виртуалните карти (11%).

„Възможността на потребителите да избират между различните методи на плащане води и до тяхната взискателност към условията, които предлагат тези услуги. Според резултатите от проучването липсата на месечни и годишни такси за поддръжка, проследяването на баланс и движение по сметки в реално време, сигурността, както и опцията средствата от сметката да бъдат изтеглени в брой, са водещи при избора на финансови и платежни услуги. Това са изисквания, които дигиталните портфейли и в частност iCard покриват изцяло“, заяви Явор Петров, изпълнителен директор на Айкарт АД. Едно от основните доказателства е резултатът, който сочи, че плащанията с телефон се възприемат от потребителите като сигурни, изключително удобни и бързи, а тези, които вече използват плащанията с телефон, го правят средно по 9 пъти на месец.

Наблюдава се и нова тенденция: безконтактните плащания с телефон започват бавно да набират популярност, въпреки че продължават да бъдат превъзхождани от безконтактните плащания с карта.

Това показва добър потенциал за навлизане на услугата при повишаване на информираността на потребителите за съществуването ѝ. Потвърждение за нуждата от яснота относно платежната услуга сочат данните, показващи как 12% от изследваните потребители твърдят, че ползват дигитален портфейл, но са посочили продукт, който не спада в тази продуктова категория.

61% от потребителите са посочили, че продължават да използват безкасови методи за плащане на комунално–битови сметки. Плащането на битови сметки през дигитален портфейл и мобилни апликации за банкиране тепърва набират популярност – 11% от потребителите посочват, че заплащат сметките си през банкиране през мобилно приложение, а 4% - през дигитален портфейл.

Кой обаче предпочита да плаща повече онлайн - мъжете или жените? Интересните данни от изследването сочат някои демографски различия при избора на метод за плащане на този вид сметки. Ползващите онлайн плащания са основно мъже, лица на възраст между 30 и 39 години, хора от столицата и лица с доход над 1000 лв. Жените демонстрират склонност да „миксират“ методите на плащане, вероятно заради удобство в конкретния момент.

 

 

Последвайте канала на

Novini.bg
7916 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
kek

2018.12.01 | 17:36

7

Всички битови сметки си ги плащам онлайн. По магазиние пазарувам почти само с безконтактна карта. Кешът /банкноти, монети/ ще остане в миналото до 10-тина години.

on

2018.11.28 | 20:16

6

фейк нюз

Между редовете

2018.11.26 | 08:03

5

Да се чете: Буда прави така че кеша на 80% от българите да изчезва.

Драгостин

2018.11.23 | 16:21

4

Aз съм доволен от моя дигитален портфейл във phyre.
Ако искате да го тествате - инсталирайте и въведете PHYREPROMO2 за да получите 2 лв в приложението

2018.11.22 | 16:58

3

Абсолютна лъжа! Това е скрита реклама!

Някой си

2018.11.22 | 16:23

2

Да бе, 80 % как ли пък не :)

2018.11.22 | 15:43

1

НИКОГА НЯМА ДА ИЗЧЕЗНАТ

Добави коментар

Водещи новини