Млади програмисти представиха България на Европейската седмица на програмирането в Брюксел (снимки)

  • 15 октомври 2018 15:23

  • 1584
  • 2
Млади програмисти представиха България на Европейската седмица на програмирането в Брюксел (снимки)
© Пресцентър на ГЕРБ

Централното събитие в Брюксел за Европейската седмица на програмирането, организирано в партньорство с Европейската комисия, събра на едно място политици, експерти и млади хора за дебат, фокусиран върху това как да се реализира предложението на комисар Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова за поне 50% участие на европейските училища в специализираната седмица до 2020 г. и да се насърчат повече момичета да изберат образование в науката, технологиите, инженерството и математиката (СТЕМ специалности).

Практически работилници по време на форума показаха уменията на ученици и студенти да програмират, а за първа година и България беше представена от млади таланти по покана на българския еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.

Българската група включваше отбора BookvAR, който спечели първия Балкански хакатон в София през юни, екипа Purple от Русенския университет „Ангел Кънчев“ – победител в Бургаския хакатон през май, 9-годишната Тайра Ридваева от София - лауреат на национални и международни конкурси за програмиране, и 11-годишната Ния Атанасова от Силистра – автор на проект за киберсигурност.

Специални гости бяха учениците с най-голям опит от компютърна школа "Вале" в Хасково и двамата победители от последния конкурс за компютърна рисунка и колаж "Творчество без граници". Българските участници представиха свои успешни проекти, с които впечатлиха връстниците си и представителите на европейските институции, посетили работилниците за програмиране.

"България има потенциал да бъде не само регионален, но и европейски лидер в областта на цифровите технологии. Исках да покажем този потенциал и чрез младите ни програмисти тук, на водещото събитие в Брюксел за Европейската седмица на програмирането. Тези талантливи младежи са своеобразни посланици на важността всички – и млади, и по-възрастни, да придобият цифрови умения, за да не бъдат изключени от цифровото общество, да разпознават дезинформацията онлайн, да се чувстват по-сигурни в онлайн пространството, да намерят по-добро работно място. Европа се нуждае от повече хора с напреднали цифрови умения, които могат да работят в сфери като киберсигурността, изкуствения интелект, големите данни, суперкомпютрите. С таланти като българските младежи и техните връстници, участващи в днешното събитие, съм обнадеждена, че ще успеем в тази мисия", коментира българският еврокомисар Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.

По време на политическия дебат в рамките на събитието тя очерта предизвикателствата, пред които недостигът на специалисти с цифрови умения изправя технологичния сектор, и действията на Европейската комисия за отговор на тези предизвикателства. Комисарят привлече вниманието върху инициативи като Европейската коалиция за цифрови умения и работни места, схемата за трансграничен стаж "Цифрова възможност", плана за действие за цифрово образование, европейските награди за цифрови умения, Цифровата стратегия за жените в технологиите, кампанията за по-безопасен интернет SaferInternet4EU и редица други дейности за насърчаване придобиването на цифрови умения. Българският еврокомисар информира, че тазгодишното шесто издание на Европейската седмица на програмирането бележи рекорд – само за първите шест дни са регистрирани над 25 000 събития, като 21 000 от тях са дейности, организирани в училищата от активни учители. Повече от 2500 дейности са регистрирани от фирми, 685 от организации с нестопанска цел и 235 от библиотеки. Европейската седмица на програмирането продължава до 21 октомври.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1584 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.10.20 | 10:38

2
Бла-бла-бла!
Иван

2018.10.16 | 14:39

1
Мара Европейската КУРВА какво прави там!?

Добави коментар

Водещи новини