"Хъбъл" превключи на "безопасен режим"

  • 09 октомври 2018 19:16

  • 3609
  • 0
"Хъбъл" превключи на "безопасен режим"
© Pixabay

Космическият телескоп "Хъбъл", който е в орбита от 1990 г., в момента е в т.нар. безопасен режим заради проблем с един от жироскопите му, оповести НАСА, цитирана от Франс прес.

Функционирането на телескопа премина в безопасен режим миналия уикенд, след като се оказа, че един от жироскопите му е повреден. Те са от решаващо значение за ориентацията на телескопа и за осигуряване на стабилността му по време на наблюдения.

"Безопасният режим поставя телескопа в стабилна конфигурация, докато се намери решение на проблема и мисията бъде възобновена, като в момента се извършват тестове и анализи, за да бъде поправен повреденият жироскоп", се казва в комюнике на американското космическо ведомство. "Хъбъл" и инструментите му са напълно функциониращи и ще продължат да доставят изключителни научни данни в бъдеще."

Понастоящем работят само два от жироскопите му, докато за оптимални изследвания е нужно да функционират трите жироскопа, макар че наблюдения са възможни с помощта на един-единствен жироскоп.

"Хъбъл" ще възобнови научната си мисия дори ако повреденият жироскоп не може да бъде поправен. В такъв случай наблюденията ще са с по-малък обхват, но последствията върху изследователските способности на телескопа ще са ограничени, увериха от НАСА.

"Миналия уикенд бе стресиращ - каза Рейчъл Остън от екипа за мисията "Хъбъл". - Знаехме, че това може да се случи. Функционирането на жироскопа продължи около 6 месеца по-дълго, отколкото предполагахме."

"Хъбъл" е в орбита на 570 км от Земята, след като бе изведен в космоса със совалката "Дискавъри" на 24 април 1990 г. Той направи много снимки на Слънчевата система, Млечния път и далечни галактики. Изстрелването на свръхмощния космически телескоп "Джеймс Уеб", който трябва да замени "Хъбъл", е планирано за месец март 2021 г.

Последвайте канала на

БТА
3609 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини