Кения покани българския бизнес, чака инвестиции във високите технологии (снимки)

  • 21 септември 2018 19:55

  • 1798
  • 4
Кения покани българския бизнес, чака инвестиции във високите технологии (снимки)
© МВнР

Първите дипломати на България и Кения се договориха да организират съвместен бизнес форум, да работят за инвестиции на български ИТ компании и да възобновят обучението на кенийски студенти в страната ни. Това съобщиха от Външното ведомство.

Външните министри Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на и Моника Джума разговаряха в Монреал в рамките на първата световна среща на жените първи дипломати.

,,Имаме отлични отношения, но търговията и туризмът не са на необходимото ниво. Вече 11 години сме член на Европейския съюз, нашият бизнес е силен и той търси нови партньори, включително и в Африка”, заяви министър Захариева. Тя изтъкна и областите, в които български компании могат да инвестират в Кения -  високите технологии, производството на храни, енергетиката, фармацията. 

,,Правителството ни отделя специално внимание на стартиращите компании и иновациите. Бихме искаме да проучим възможностите за обучение на ИТ специалисти в България. Имаме пазар от 45 милиона души, но сме и отправна точка за навлизане в целия регион”, изтъкна министър Джума.

,,Гледаме на България като на близък приятел”, изтъкна кенийският първи дипломат.

Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на призова да бъдат възстановени и програмите за обучение на студенти у нас. Близо 100 кенийски граждани, възпитаници на български университети, са на ръководни позиции в държавната администрация на страната.

Двамата министри обсъдиха още необходимостта от актуализиране на двустранната договорна база, предстоящите преговори за ново 20-годишно споразумение между ЕС и Африка, Тихия океан и Карибите с водещата роля на Българското председателство на Съвета на ЕС, както и необходимите действия с оглед климатичните промени.

Дипломатическите отношения между Република България и Република Кения са установени през 1964 г. Държавата се разпростира на територия от  580 367 кв. км. Инфраструктурата на Кения е много добра, в сравнение с повечето страни на континента, тъй като няма пустини, които да затрудняват транспорта. Страната е най-големият производител на цветя в света, лидер в производството на кафе и чай, предпочитана туристическа дестинация.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1798 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Kik

2018.09.24 | 19:29

4
В развитите страни са наясно политиците. Постоянно договарят някакви търговски сделки.. Само българският премиер ходи насам-натам да дрънка глупости. Икономиката не го интересува. И българския президент- същата работа.. българският бизнес пък начело с господаря на всички роби в БГ- Кирчо Домузчиев само мислят как да крадат ДДС с обръчи от хиляди малки фирмички. А пък между другото няма да се учудя ако в Кения минималната работна заплата е по-висока от в БГ.
гост

2018.09.24 | 15:58

3
Таа ли ще занесе високите технологии- па и от дек ша ги земе????
Българин

2018.09.21 | 20:35

2
Искат да ни пращат негри, щото са все изобретатили, инженери, физици и т.н.
Моля, не.
България да си остане каквато е. Бяла държава.

2018.09.21 | 20:16

1
Вече сме братя. Моля всеки да и вземе братче или сестриче от Кения. Ще последват братски договори с още много страни- Лесото, Уганда, Еритрея, конго ЦАР- все развити като лиани по палма страни. Аз вече си избрах едно- казва се Манбатуту и много добре се катери по клони. На 10 години е и все още не може да говори но пък е достигнала плодоносна възраст.

Добави коментар

Водещи новини