Софиянец предлага иновативен двигател, който ще спре замърсяването на въздуха (видео)

Софиянец предлага иновативен двигател, който ще спре замърсяването на въздуха (видео) pixabay

Веселин Димитров е 22-годишен перспективен българин от София, който има интересен план за справяне със замърсяването на въздуха. Той стъпва върху една забравена идея на друг българин за разработването на нов вид двигател, използващ браунов газ (HHO), който се добива от вода. Доразработването на тази иновация може да повлияe по такъв начин на планетата че да се намали замърсяването на въздуха, съответно и на глобалното затопляне, споделя той пред Novini.bg.

Той е студент по финанси в НБУ. За себе си разкачва, че от малък изпитва интерес и страст към автомобилите. Учил е в "ПГТЕ Хенри Форд" където подробно се запознава с принципа на работа на двигателя с вътрешно горене. „Миналата година се запознах по-конкретно с брауновият газ и идеята ме впечатли. Реших че искам да реализирам тази идея за да подобря нещата с климата,а и освен това ми се иска брауновият газ да остане в български ръце“, споделя той.

Димитров признава, че иска България да се върне на световната технологична сцена, както и тази българска идея да остане в родни ръце.

Технологията представлява метод, при който водата се разделя на кислород и водород и се събират в газообразно състояние. Брауновият газ се извлича от водата посредством електролиза. Той представлява смес от водород и кислород в газообразно състояние. Този газ е открит от българина Илия Вълков, по-известен като Юл Браун през 70-те години в Австралия.

Брауновият газ може да намери многобройни приложения,но моят проект се занимава само с приложението му за транспорт. Основната причина е че много бързо, автомобилите работещи с бензин, могат да се преправят и да работят с браунов газ,система подобна на газовата уредба. За разлика от нея обаче, ще трябва по-сериозна преработка на бензиновия двигател поради специфичните процеси които протичат в горивната камера-лека експлозия (разширяване) последвана от имплозия (свиване). Когато една бензинова кола бива преработена към работа с браунов газ, от ауспуха излиза водна пара. Тоест водата която се използва за генериране на браунов газ не се похабява, а това означава че енергията е напълно възобновяема.

Целта на проекта е да се изгради прототип на система за вграждане в бензинови автомобили и самостоятелен прототип на малък двигател с браунов газ, предназначен за удължаване на пробега на електромобилите, разяснява идеята си Веселин.

Иноваторът търси съмишленици в начинанието си.  Всеки, който иска да помогне или се интересува от идеята може да се свърже с Веселин тук:

 

Спорт

Коментари

 1. 2018.08.21 | 23:36

  ето го нашто момче! балгарите сме наи умните на тас планета. на нобелова награда да го предложат. ВЕДНАГА!

 2. 2018.08.20 | 13:31

  Много долни човеченца има по бай ганьовата земя...няма да го оставят да си реализира проекта!

 3. 2018.08.16 | 19:19

  щот софиянец умен

  1. 2018.08.19 | 10:01

   тоя е открил топлата вода браво

 4. 2018.08.13 | 15:38

  Отново изобретател. Това са пълни глупости от човек учещ в НБУ. Ало изобретателя, генерал Ромел е карал танковете си в Африка със масло от портокали. Това което го предлагаш младежо направи много поразии преди 30години. Тогава един умник накара болшинството от хората да си надупчат карбураторите и да впръскват вода. Прочети за неконвенционални двигатели и ще видиш още доста предложения за изобретения. Карай си университета , учи за счетоводител и стани такъв, че ако продължаваш с това си твърдене трябва твойте учители от Хенри Форд да си изядат дипломите, че не са те запознали както трябва с горивните процеси в ДВГ, Бъди жив и здрав и чети но не книги за двигатели , а книги за счетоводство.

  1. 2018.08.19 | 00:38

   Ганчо си е ганчо! Бръщолеви глупости. Такива ганчовци са спирачка. Не забелязва годините и стремежа на момчето. От тоя млад човек, дай боже, може да излезе полезна личност. Ганчо ще си остане всезнайко и вечно недоволен скептик. ганчова работа. Или пък ганюва.

 5. 2018.08.11 | 12:18

  Тук не е място за лекции по термодинамика, затова накратко: Авторът е некомпетентен. Говори, че електромобилите използват електроенергия, чието производство замърсява околната среда, а "забравя" да спомене, колко електроенергия трябва за електролизата! Умишлена заблуда. Авторът е лъжец и измамник. Докато има глупаци, които си хвърлят парите от балкона, ще има и готови да ги вземат. Изборът е ваш!


  1. 2018.08.11 | 21:09

   Просто медиите изпадат понякога в творческа безпомощност и се чудят как да запълнят времето си. Очакваме скоро да намерят нов изобретател на парната ютия, колелото и топлата вода.

  2. 2018.08.11 | 18:04

   Няма начин човек който събира чуждите пари за "висока технология" и разчита на некомпетентността на средностатистическия гражданин, да не е измамник. Производството на брауновия газ трябва да става в самия автомобил. Ако електролизата се извършва стационарно, трябва решение за безопасното съхраняване на водорода и кислорода! Спомнете си колко космонавти, руски и американски изгоряха в зората на космонавтиката поради точно тези проблеми! Забравихте ли? И този некомпетен хлапак ще ги реши с вашите 2 лв.? Между другото още никой не е открил енергийноефективна електролиза.Всъщност се предлага вечен двигател. Докога??? Ако беше наивник, нямаше да иска чужди пари, а да рискува своите. Ако иска да помогне на човечеството нека хвърли силите си за изнамиране на ефективна фотолиза! Това е за адмирации! Но който има излишни пари, а не вижда измамата, нека ги подари на храбреца, това ще работи в полза на естествения подбор.

  3. 2018.08.11 | 17:25

   Може и да не е измамник а просто наивник.Ако си мисли че някой ще му позволи да развива алтернативно гориво в ерата на петролните магнати ,много се лъже.Да се поинтересува какво стана с русенеца открил и показал нагледно по БНТ 1989г.подобна гехнология,или за пловдивския екип разработил плазменото запалване за бензиновите автомобили!!!Ами Фукушима????

 6. 2018.08.11 | 20:11

  Този изобретател е или некомпетентен или измамник.

 7. 2018.08.11 | 17:48

  Не забравяйте че я има технологията за добив на водород с горивни клетки и която се ползва но само в космическите технологии. До преди десетина години бяха много напреднали но после нещата замряха-била все още скъпа.

  1. 2018.08.11 | 19:14

   Извънземни, при нас на Земята горивните клетки горят/консумират/ водород, а не го произвеждат, както е при вас. Егати и космическите технологии! Колко сме изостанали?!

 8. 2018.08.10 | 21:11

  Добре бе, пич! Колко енергия вкарваш, за да разложиш водата и после колко енергия изкарваш като го гориш този газ?!?

  1. 2018.08.11 | 17:40

   Годината е 1989та.БНТ-предаването "Стоки за милиард",малка "Жигули" с вградено устройство за плазмено запалване разработено бившия завод за автомобилна електроника Пловдив-Ниски емисии на СО2,30%икономия на гориво....ръководителя на екипа изчезна...повече нищо не се чу за него,както и за русенеца открил тайнствената добавка позволяваща същата "Жигила" да гори вода директно наливана от чешмата....пак в същото предаване на БНТ месеци преди това....

 9. 2018.08.10 | 16:37

  ми напомня за изобретателя Найденов /мисля, че така се казваше/, който по Татово време, в зала 1 на НДК палеше тенджера с вода. Преди това капваше няколко капки нещо... М/у другото - какво стана с него и с изобретението му?

  1. 2018.08.11 | 12:28

   Ами нищо не стана.Една заблуда не може да трае вечно. Между другото и други преди него са опитвали подобни измами, защото глупостта ходи между хората. Ежегодно колко милиони се захласват по запалването на "божествения огън"?Мечтаното и реалното малко се "различават".

  2. 2018.08.10 | 23:05

   Какво ли - същото , което ще стане с идеята на това момче!
   Ония с чаршафите и ония с черните шапчици, които са бъкани с пари не дремят!

 10. 2018.08.10 | 23:26

  Несериозно е, като илюстрация към новина в която се говори ЗА БЕНЗИНОВ двигател, да Е ПОКАЗАН "разкостен" ДИЗЕЛОВ такъв и то от преди близо половин век.

  Би било добре, редакторът да демонстрира поне малко компетентност.

  1. 2018.08.11 | 01:04

   тоз па намерил за кво да са коси??!! Майкооо...

 1. 1
 2. 2
 3. 3

Напиши коментар

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?