Робот-химик открива нови молекули и реакции

  • 22 юли 2018 17:29

  • 3518
  • 0
Робот-химик открива нови молекули и реакции
© pixabay

Учени от университета на Глазгоу създадоха робот-химик, който може да промени коренно начина за откриване на нови молекули и реакции, съобщи сайтът Phys.org.

Изкуственият интелект, който е самообучаващ се, дава възможност за дигитален подход към химическите данни за определяне на нови интересни молекули. Той може да намали цената за откриване на нови съединения за лекарства, материали, полимери, високотехнологични приложения.

Учените демонстрираха потенциала на системата, като я накараха да провери около 1000 реакции с комбинации на 18 различни начални химикала. След като изследва само 100 от тях, роботът прогнозира с над 80% точност кои комбинации трябва да бъдат изследвани за предизвикване на нови реакции и създаване на нови молекули. Проучвайки ги, учените откриха неизвестни досега молекули и реакции, като една от тях е в границите на 1% на най-уникалните известни процеси.

"Този подход е ключов за дигитализиране на химията и ще позволи в реално време да бъде изследвано химическото пространство. По този начин ще могат да бъдат открити нови лекарства и интересни молекули с ценни приложения, да бъдат намалени цените и необходимото време, да бъде подобрена драстично безопасността, да бъдат ограничени отпадните продукти и химията да навлезе в нова дигитална ера", каза ръководителят на екипа, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3518 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини