Бизнесът иска яснота как се харчат екотаксите за коли

  • 18 юни 2018 06:50

  • 1787
  • 3
Бизнесът иска яснота как се харчат екотаксите за коли
© Pixabay (архив)

Над 250 милиона лева са събрани от екотакси за новорегистрирани автомобили от 2012 г. насам. За какво са били употребени и каква е ползата за околната среда, не е ясно, твърдят от БСК.

Българската стопанска камара (БСК) остро разкритикува проекта на екоминистерството за увеличение на част от екотаксите, които в момента се плащат от собствениците на леки автомобили. Проектът на ведомството на Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе е публикуван за обществено обсъждане и в момента по него се събират предложения. Ако той бъде приет, таксата за внесените автомобили втора ръка на възраст до 5 години ще се вдигне с 30 лв. до 290 лева. За коли над 10 години ще се плащат по 310 лв. вместо досегашните 275 лв. Въвежда се и такса за камиони и автобуси, пише "Сега".

В традиционната си рубрика "Стига вече" от БСК твърдят, че няма яснота за какво се харчат парите от събраните такси, чийто годишен размер е около 50-60 млн. лв. Липсва и информационна система, която да показва с какъв ефект се изразходват парите за управление на отпадъците.

Изчисленията на БСК показват, че само допълнителният приход от новите такси - за леки, лекотоварни автомобили, автобуси и камиони - ще бъде над 29 млн. лв. Никой обаче не би могъл да каже как те ще се изразходват за целите на по-доброто управление на отпадъците от излезлите от употреба превозни средства, твърдят от камарата.

В зависимост от продукта така наречената екотакса се внася или в държавното Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), или в организациите по оползотворяване на отпадъци. Сериозни обаче са съмненията в обществото, че съществуващата в момента система представлява капсулирана и картелна схема за източване на публични средства и облагодетелстване на определени пазарни субекти, изтъкват от БСК. До края на 2011 г. в България е имало 14 такива организации. През този период продуктовата такса за един автомобил (над 10 г.) е варирала между 30 и 50 лв. По-късно обаче "на пазара" остават ограничен кръг участници, като една от организациите е с над 80% пазарен дял. В момента само три организации имат разрешение за рециклиране на старите коли, а цената на услугата за най-масовите у нас автомобили (тези над 10 г.) при всички регистрирани организации е еднаква - 275 лв. Т.е. след 2012 г. размерът на продуктовата такса се е увеличил над 6 пъти, подчертават от организацията.

Последвайте канала на

1787 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
гост

2018.06.18 | 11:01

3
КАКВИ ИМЕНА БЕЕЕ.....ТОВА Е ,,ФИРМЕНА ТАЙНА".....ХА ХА ХА ...ПОМИСЛИЛИ СМЕ ЗА ВСИЧКО.....ХА ХА ХА .....
M

2018.06.18 | 07:41

2
Нали знаете, че е една фирмата, която събира еко таксата :) А вече тя какво прави с тези пари, вие сами можете да предположите.. харчи си ги :)
100

2018.06.18 | 07:18

1
Напишете имената на собствениците на компаниите, но реалните а не документалните!

Добави коментар

Водещи новини