19-годишен е най-добрият млад шофьор на България за 2018 година

  • 15 май 2018 13:06

  • 3096
  • 0
19-годишен е най-добрият млад шофьор на България за 2018 година
© СБА

19-годишният Андрей Анастасов от пловдивското село Христо Даново е победителят в състезанието "Най-добър млад шофьор на България".

Финалът на състезанието се проведе този уикенд на пистата в с. Калояново, Пловдив, където 30-те финалисти преминаха през редица практически тестове, сред които смяна на спукана гума, оказване на първа помощ на пострадал и овладяване на автомобила при липса на сцепление с пътната настилка.

"Благодаря на Съюза на българските автомобилисти и на всички, които помогнаха за тази кампания - единствената, която насърчава младите шофьори да бъдат по-добри на пътя", заяви Андрей при награждаването.

Като част от етапите на състезанието Андрей показа на журито завидни познания както за правилата за движение по пътищата, така и за техническото състояните на автомобила. За да получи голямата награда - 1 година безплатно ползване на чисто нов автомобил, младият шофьор премина и през два изпита на шофьорските си умения. Първият включваше заобикаляне на препятствия и паркиране, а вторият - управление на автомобил при симулирани тежки атмосферни условия.

Вторият в класирането - Георги Ванков спечели комплект премиум гуми на стойност 1600 лева, а третият, Димитър Кърчев - безплатно гориво, достатъчно за цяла година.

Всички 30 финалисти бяха обявени за Посланици за пътна безопасност на СБА, като в рамките на годината заедно с тях ще бъдат проведени редица допълнителни събития, свързани с безопасността на пътищата.

Кампанията "Най-добър млад шофьор на България" се проведе за първи път през тази година. В първия кръг - онлайн тест се включиха над 3500 шофьори на възраст между 18 и 26 години. 30-те най-добри от тях, които нямат нарушения на пътя, бяха поканени да се включат във финалния етап.

Целта на кампанията е да популяризира темата за пътната безопасност сред младите шофьори, тъй като те са сред най-застрашените от войната по пътищата. По данни на Пътна полиция във всяко трето ПТП в България участва шофьор с до 2 години стаж.

Именно затова организаторите от СБА стартираха кампания за пътна безопасност сред младите шофьори, с която да поощрят онези млади водачи, които познават и спазват правилата за движение по пътищата.

Последвайте канала на

Антония Симова
3096 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини