Великобритания 1966: Когато Джим Кларк смени Ф1 за Lotus Cortina

  • 30 октомври 2016 11:09

  • 2374
  • 0
Великобритания 1966: Когато Джим Кларк смени Ф1 за Lotus Cortina
©

В миналото множество пилоти от Формула 1 сменяха болидите с рали автомобили. Кими Райконен напомни леко за това с участието си на рали Финландия през 2009 година с Abarth Grande Punto S2000. Той явно остана доволен и през 2010 година изкара цял сезон в Световния рали шампионат. През следващата година дори създаде свой отбор. Но Кими може би е изключение, защото неведнъж е заявявал, че от малко дете е искал да бъде рали пилот.

Но представете си днес Люис Хамилтън да обяви, че иска да вземе участие на настоящото рали Великобритания. Това е невъзможно и дори смешно поради доста причини. Една от които - обхватът но мобилните телефони в уелските гори не съществува, или иначе казано - няма Snapchat, Facebook, Instagram. Въпреки че днес изглежда абсурдно, Джим Кларк прави това преди точно половин век, 19 години преди Хамилтън да бъде роден - тогавашният световен шампион на Формула 1 взима участие на родното си рали Великобритания, част от Световния рали шампионат.

Кларк израства в покрайнините на Шотландия, подготвян за фермер, но фактът, че тази област е известна със запалените по високите скорости момчета, му определя друга съдба. Обратно в онези дни, пилотите на Формула 1 са били наемници, щастливи да се докопат до какъвто и да е моторен спорт. Именно тази гъвкавост може би води до трагичната смърт на Кларк на пистата "Хокенхайм" през 1968 година във Формула 2.

Виж повече тук:

Последвайте канала на

Веселина Кирова
2374 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини